Wysłany: Sob Sty 21, 2006 7:34 pm Proszę o poradę w kupnie karty graficznej z VIVO.
Chciałbym kupić grafikę na AGP (płyta P4v88) z VIVO. Tak do... 300 zł. Czy się uda? A jeśli tak, to jaką?
A może ktoś ma doświadczenie jak wygląda zgrywanie z magnetowidu? Jaką jakość w taki sposób można osiągnąć? Mam magnetowid z wyjściami chinch, czy to wystarczy?
Jesli ktoś się zna i podpowie będę wdzięczny. Przyglądam się takiej:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81922180
Dopiero zobaczylem Twoj post. W tej cenie mozna kupic uzywana karte z VIVO, ale moim zdaniem lepszym wyjsciembyloby zakupienie karty specjalistycznej do zgrywania mat. wideo na dysk ze sprzetowym wspomaganiem kompresji.
Film zgrany na komputer w rozdzielczosci bez interpolacji wyglada tak samo jak bys puszczal go z kasety, wiec dobrze. Przy slabszym komputerze moze pojawic sie problem synchronizacji dzwieku z obrazem.
To tyle Do zgrywania materialu polecam program Virtual DUB
Witam! Dzięki za odpowiedź. Podzielę się moim problemem szerzej. Osobiście teraz mam kart TV Pinnacle 110i. Bez sprzętowej kompresji. Grafikę GF2 64MB, procek Celerod D 2,26GHz, 512MB RAM, WinXPHE. Problem z powodu którego szukam (szukałem?) karty z VIVO polega na tym, że przy zgrywaniu z VHS na twardy po 1/opóźnia się dźwięk (wizję podłącza się przez S-Video na karcie a dźwięk przez kartę dźwiękową) i po 2/film "skacze", czyli chyba inaczej mówiąc gubi klatki, bardzo dużo klatek... Czy ta konfiguracja może być za słaba? Może winna jest słaba grafika?
I zacząłem mysleć o VIVO, bo mam (miałem?) nadzieję, że to poprawi sprawę, ale już nie wiem. Wśród znajomych nie ma w tej sprawie fachowców. A wg Ciebie, czy to może pomóc?
Mam Virtual Dub i wiele nie pomaga. Może go trzeba jakoś skonfigurować? Może jakaś stronka jest ze szczegółami, wskazówkami?
Na początek zrób proszę poniższe wskazówki:
1). Zdefragmentuj dysk
2). Włącz tryby DMA dla wszystkich dysków (w BIOSIE i Win)
3). Sprawdź czy dysku nie masz podłączonego na jednej taśmie co CD-ROM
4). Najlepiej wyłącz jak najwięcej programów działających w tle
5). Zainstaluj najnowsze sterowniki do Twojego Chipsetu
I daj znać czy coś pomogło, jeśli nie to będziemy kombinowali dalej
Na początek zrób proszę poniższe wskazówki:
1). Zdefragmentuj dysk
2). Włącz tryby DMA dla wszystkich dysków (w BIOSIE i Win)
3). Sprawdź czy dysku nie masz podłączonego na jednej taśmie co CD-ROM
4). Najlepiej wyłącz jak najwięcej programów działających w tle
5). Zainstaluj najnowsze sterowniki do Twojego Chipsetu
I daj znać czy coś pomogło, jeśli nie to będziemy kombinowali dalej
No wreszcie ktoś konkretny! Dam znać jak coś osiągnę (to może potrwać):
1 - muszę znaleźć z pół dnia wolnego
2 - w Win jest a w BIOSIE? to muszę znaleźć tę opcję
3 - to jest oK
4 - OK
5 - pościągam
OK! Wasze sugestie + trochę kombinowania i udało się zgrać z VHS do avi!
Zrobiłem instalkę systemu, ściągnąłem kodeki (przez all playera LiveUpdate - wszystko co się dało) i potem VirtualDub-em zgrywam sobie ładnie. Co prawda gubi klatki (na 100 minut filmu aż 30.000, ale nie widać rwania ani przeskoków / może coś w ustawieniach ma być inaczej?). Zobaczymy, jak to będzie potem na DVD po konwersji z avi.
obawiam sie ze na gubienie klatek wiele nie poradzisz i nie jest to wina komputera ale... kasety i byc moze karty przechwytujacej. Klatki sa gubione w momencie wystapienia tzw "dropow" w materiale video, im kaseta starsza i bardziej zuzyta tym dropow wiecej. Moze w jakis drogich profesjonalnych kartach problem jest wyeliminowany ale na mojej DC10 dzialo sie dokladnie to samo.
Komputer powinien zgrywac identycznie tak jak leci z kasety, jendak często np. przy zmianach z jasnego na ciemny obraz właśnie zaczyna się ciąć. Czasem niezbadane są wyroki komputerra
A ja preferuję rozwiązania dedykowane/sprzętowe. Czyli stacjonarna nagrywarka DVD (ew. z dyskiem). Ceny tego sprzętu tak spadają, że wg mnie nie warto tracić czasu i nerwów na zabawy w zgrywanie na komputerze.
Efekt gwarantowany, bez utraty klatek
Np. http://allegro.pl/show_item.php?item=85045916