Allbuy.pl Strona Główna Allbuy.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o poradę w kupnie karty graficznej z VIVO.
Autor Wiadomość
www-hemar-com-pl 

Dołączył: 05 Sty 2006
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 7:34 pm   Proszę o poradę w kupnie karty graficznej z VIVO.

Chciałbym kupić grafikę na AGP (płyta P4v88) z VIVO. Tak do... 300 zł. Czy się uda? A jeśli tak, to jaką?

A może ktoś ma doświadczenie jak wygląda zgrywanie z magnetowidu? Jaką jakość w taki sposób można osiągnąć? Mam magnetowid z wyjściami chinch, czy to wystarczy?

Jesli ktoś się zna i podpowie będę wdzięczny. Przyglądam się takiej:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81922180
 
     
tommeknet 

Dołączył: 16 Lis 2005
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 4:24 pm   

Witam,

Dopiero zobaczylem Twoj post. W tej cenie mozna kupic uzywana karte z VIVO, ale moim zdaniem lepszym wyjsciembyloby zakupienie karty specjalistycznej do zgrywania mat. wideo na dysk ze sprzetowym wspomaganiem kompresji.

Film zgrany na komputer w rozdzielczosci bez interpolacji wyglada tak samo jak bys puszczal go z kasety, wiec dobrze. Przy slabszym komputerze moze pojawic sie problem synchronizacji dzwieku z obrazem.

To tyle :) Do zgrywania materialu polecam program Virtual DUB
 
 
     
www-hemar-com-pl 

Dołączył: 05 Sty 2006
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 10:09 pm   

Witam! Dzięki za odpowiedź. Podzielę się moim problemem szerzej. Osobiście teraz mam kart TV Pinnacle 110i. Bez sprzętowej kompresji. Grafikę GF2 64MB, procek Celerod D 2,26GHz, 512MB RAM, WinXPHE. Problem z powodu którego szukam (szukałem?) karty z VIVO polega na tym, że przy zgrywaniu z VHS na twardy po 1/opóźnia się dźwięk (wizję podłącza się przez S-Video na karcie a dźwięk przez kartę dźwiękową) i po 2/film "skacze", czyli chyba inaczej mówiąc gubi klatki, bardzo dużo klatek... Czy ta konfiguracja może być za słaba? Może winna jest słaba grafika?

I zacząłem mysleć o VIVO, bo mam (miałem?) nadzieję, że to poprawi sprawę, ale już nie wiem. Wśród znajomych nie ma w tej sprawie fachowców. A wg Ciebie, czy to może pomóc?

Mam Virtual Dub i wiele nie pomaga. Może go trzeba jakoś skonfigurować? Może jakaś stronka jest ze szczegółami, wskazówkami?

Jeśli coś możesz pomóc to będę wdzięczny.
 
     
tommeknet 

Dołączył: 16 Lis 2005
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 10:14 pm   

Witaj,

Na początek zrób proszę poniższe wskazówki:
1). Zdefragmentuj dysk
2). Włącz tryby DMA dla wszystkich dysków (w BIOSIE i Win)
3). Sprawdź czy dysku nie masz podłączonego na jednej taśmie co CD-ROM
4). Najlepiej wyłącz jak najwięcej programów działających w tle
5). Zainstaluj najnowsze sterowniki do Twojego Chipsetu

I daj znać czy coś pomogło, jeśli nie to będziemy kombinowali dalej :)
 
 
     
www-hemar-com-pl 

Dołączył: 05 Sty 2006
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 10:25 pm   

tommeknet napisał/a:
Witaj,

Na początek zrób proszę poniższe wskazówki:
1). Zdefragmentuj dysk
2). Włącz tryby DMA dla wszystkich dysków (w BIOSIE i Win)
3). Sprawdź czy dysku nie masz podłączonego na jednej taśmie co CD-ROM
4). Najlepiej wyłącz jak najwięcej programów działających w tle
5). Zainstaluj najnowsze sterowniki do Twojego Chipsetu

I daj znać czy coś pomogło, jeśli nie to będziemy kombinowali dalej :)



No wreszcie ktoś konkretny! Dam znać jak coś osiągnę (to może potrwać):


1 - muszę znaleźć z pół dnia wolnego
2 - w Win jest a w BIOSIE? to muszę znaleźć tę opcję
3 - to jest oK
4 - OK
5 - pościągam
 
     
tommeknet 

Dołączył: 16 Lis 2005
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 10:38 pm   

Cytat:
2 - w Win jest a w BIOSIE? to muszę znaleźć tę opcję


W biosie kryje się na na ogół pod opcją DMA, Bus Master itp. :)
 
 
     
ania_osior 

Dołączyła: 20 Paź 2005
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 11:52 pm   

sugeruję jeszcze sprawdzić bądź zainstalować zestaw dobrych kodeków bo takie przesunięcia mogą być ich winą
 
 
     
www-hemar-com-pl 

Dołączył: 05 Sty 2006
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 8:59 pm   

OK! Wasze sugestie + trochę kombinowania i udało się zgrać z VHS do avi!

Zrobiłem instalkę systemu, ściągnąłem kodeki (przez all playera LiveUpdate - wszystko co się dało) i potem VirtualDub-em zgrywam sobie ładnie. Co prawda gubi klatki (na 100 minut filmu aż 30.000, ale nie widać rwania ani przeskoków / może coś w ustawieniach ma być inaczej?). Zobaczymy, jak to będzie potem na DVD po konwersji z avi.

Dzięki za pomoc!
 
     
RAFx 

Dołączył: 19 Paź 2005
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 10:52 am   

obawiam sie ze na gubienie klatek wiele nie poradzisz i nie jest to wina komputera ale... kasety i byc moze karty przechwytujacej. Klatki sa gubione w momencie wystapienia tzw "dropow" w materiale video, im kaseta starsza i bardziej zuzyta tym dropow wiecej. Moze w jakis drogich profesjonalnych kartach problem jest wyeliminowany ale na mojej DC10 dzialo sie dokladnie to samo.
 
 
     
tommeknet 

Dołączył: 16 Lis 2005
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 5:14 pm   

Komputer powinien zgrywac identycznie tak jak leci z kasety, jendak często np. przy zmianach z jasnego na ciemny obraz właśnie zaczyna się ciąć. Czasem niezbadane są wyroki komputerra :)
 
 
     
ProLighting 

Dołączył: 19 Paź 2005
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 11:39 pm   

A ja preferuję rozwiązania dedykowane/sprzętowe. Czyli stacjonarna nagrywarka DVD (ew. z dyskiem). Ceny tego sprzętu tak spadają, że wg mnie nie warto tracić czasu i nerwów na zabawy w zgrywanie na komputerze.
Efekt gwarantowany, bez utraty klatek ;)
Np. http://allegro.pl/show_item.php?item=85045916
:)
 
 
     
www-hemar-com-pl 

Dołączył: 05 Sty 2006
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 11:44 pm   

ProLighting napisał/a:
ie warto tracić czasu i nerwów na zabawy w zgrywanie na komputerze.



Hmm... A jak tu włożyć kasetę VHS co by ją zarchiwizować cyfrowo??? :mrgreen:
 
     
ProLighting 

Dołączył: 19 Paź 2005
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 12:11 am   

jak się dobrze przyjrzysz, to jest tam taka specjalna "szparka" na to 8)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Używanie serwisu oznacza akceptację Regulaminu.