Wysłany: Pią Sie 08, 2008 7:23 pm handel na aukcji internetowej "POMOC"
Witam serdecznie wszystkich,prowadzę działalność gospodarczą i poszerzyłem to jeszcze o handel na aukcjach internetowych,a jestem podatnikiem Vat i mam teraz zapytanie,otóż nie muszę mieć kasy fiskalnej,aby móc sprzedawać na aukcji,ale muszę wszystko dokładnie ewidencjować tzn...(co sprzedałem,nr.aukcji.komu sprzedałem i kwota za którą sprzedałem) Ale moja księgowa nie ma pojęcia na czym mam tą ewidencję prowadzić,czy może ktoś z was to wie?? I teraz mam jeszcze jedno pytanie,mam możliwość sprowadzenia firmowego obuwia z Anglii,ale nie będę posiadał na to żadnej faktury,czy jakaś umowa kupna-sprzedaży wystarczy na to,czy istnieje jakaś inna możliwość ??bardzo proszę dobrych Ludzi o poradę na ten temat.
Zasadniczo polecałbym poczekać na wypowiedź speca (ko-ma) (pewnie dopiero po weekendzie zajrzy )
Ja pozwolę sobie zacytować fragment wypowiedzi z zamkniętej części forum w tym temacie:
Cytat:
Cytat:
Czy prowadzac sprzedaz na allegro, sklep internetowy konieczne jest posiadanie kasy fisklanej?
To zależy :
- od obrotów - czy nie został przekroczony limit zwolnienia; można korzystać ze zwolnienia dla sprzedaży wysyłkowej - ale w praktyce jest ono ryzykowne.
- od asortymentu - czy nie sprzedaje się przypadkiem towaru dla ktorego kasa jest obowiązkowa bez względu na obrót ( telefony, części samochodowe, sprzęt agd, filmy, oprogramowanie i gry itd ) - i tu nie można korzystać ze zwolnienia dla sprzedaży wysyłkowej
Cytat:
Czy moze wystarczy wystawiac do kazdej transakcji fakture vat?
Można, ale jeśli istnieje obowiązek posiadania kasy - do faktur dla osób prywatnych - i tak wystawia się paragon fiskalny z kasy.
Cytat:
A jak wyglada sprawa odbioru osobistego przy fakturach vat?
Powoduje natychmiastową utratę zwolnienia z tytułu sprzedaży wysyłkowej z płatnością bezgotówkową. Obowiązkowe jest posiadanie dowodu przeslania + potwierdzenia płatności bezgotówkowej - dla każdej transakcji.
Cytat:
Jaka forma opodatkowania jest najbardziej korzystna?
To trzeba samemu przekalkulować - prosta odpowiedź nie istnieje.
Co do ewidencji to jeśli nie kasa/faktury to zasadniczo książka przychodów i rozchodów wraz z dokładnymi danymi kupujących.
Cytat:
Zgodnie z poz. 43 załącznika do rozporządzenia ministra finansów z 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących (DzU nr 51, poz. 375 ze zm.) ze zwolnienia z ewidencjonowania w kasie rejestrującej korzysta dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), za które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek bankowy podatnika. Zwolnienie to przysługuje tylko, jeżeli z ewidencji i dowodów dokumentujących transakcję wynika jednoznacznie, jakiej konkretnie dostawy dotyczyła zapłata.
Co do zakupu z Anglii to obstawiam iż przy prowadzonej książce umowa kupna-sprzedaży z pełnymi danymi sprzedającego wystarczy.
Ustawa (Art. 20.4)
http://isip.sejm.gov.pl/s...D19940591Lj.pdf
Cytat:
4. W przypadku uzasadnionego braku możliwości uzyskania zewnętrznych obcych
dowodów źródłowych, kierownik jednostki może zezwolić na udokumentowanie
operacji gospodarczej za pomocą księgowych dowodów zastępczych, sporządzonych
przez osoby dokonujące tych operacji. Nie może to jednak dotyczyć
operacji gospodarczych, których przedmiotem są zakupy opodatkowane podatkiem
od towarów i usług oraz skup metali nieżelaznych od ludności.
Aczkolwiek nie jestem pewien czy nie ma jakiś dodatkowych regulacji co do operacji międzynarodowej.
nie muszę mieć kasy fiskalnej,aby móc sprzedawać na aukcji
Nie, nie musisz, jeśli :
- nie przekroczyłeś limitu wartości sprzedaży dla osób fizycznych, nie prowadzących działalności gospodarczej
- sprzedajesz towar, ktory nie powoduje powstania obowiązku prowadzenia ewidencjonowania za pomocą kasy bez wzgledu na wartosć obrotu
jesli przekroczyłes wspomniany limit obrotu :
- nie musisz posiadać kasy jeśli wszystkie dostawy realizowane są na drodze przesyłki pocztowej lub kurierskiej ( rejestrowanej a płatności realizowane są na drodze bezgotówkowej, oraz
- prowadzisz dodatkową ewidencję ( w dowolnej formie ) która pozwala zidentyfikować jednoznacznie kupującego w danej transakcji i powiazać transakcję i osobę z przesyłką i płatnością
każda transakacja z odbiorem osobistym powoduje utratę prawa do wspomianego zwolnienia.
Odnośnie zakupu z Anglii : dowód nabycia może byc dowolny, ale pamiętaj, że ( ogólnie ) niezależnie od sytuacji - ciąży na Tobie obowiazek zapłacenia podatku vat od wartości sprowadzonego towaru
Czy odbiór osobisty dyskwakifikuje możliwość korzystania ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej ( limit do 20 tys w pierwszym roku działalności) w firmie która rozlicza się ryczałtowo i nie jest płatnikiem Vat a jej wartość sprzedaży w pierwszych dwóch miesiącach to ok 2 tys zł. Firma wystawia rachunki, a wiekszość sprzedaży to sprzedaż wysyłkowa zaewidencjonowana w ewidencji przychodów. Każda wpłata za wylicytowany towar pojawia sie na koncie firmowym tylko w przypadku odbioru osobistego jest ona bez kosztów wysyłki.
Jeśli nic się nie zmieniło w tej kwestii po 30 czerwca (kolejne rozporządzenie ministerstwa powinno być) to ...
odpowiedź na Twoje pytanie brzmi : TAK.
Gdyż:
art. 111 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 napisał/a:
Podatnicy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani prowadzić ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących.
Wyjątkiem od tej zasady jest warunek:
Cytat:
Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi) (...) pod warunkiem, że z ewidencji i dowodów dokumentujących transakcję jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie dostawy zapłata dotyczyła
Tak więc sprzedając towary odbierane osobiście, przestajesz spełniać warunki do wyjątku = musisz mieć kasę fiskalną.
Witam i dziękuję za wczesniejszą odpowiedź
Nurtuję mnie jednak jeszcze dwa pytania.
1. Czy sprzedając przez internet np.na aukcjach ale również poprzez wykorzystanie drogi mailowej, towar który jest wysyłany pocztą lub odbierany osobiście,( przy odbiorze osobistym nastepuje tylko zaplata za przedmiot na konto, a wiec jest bez kosztów wysylki ) mogę skorzystac z limitu obrotu do 20tys zł bez obowiazku instalowania kasy fiskalnej obowiazujacego w pierwszym roku działalności firmy.Firma rozlicza się Ryczałtem, Korzysta ze z wolnienia z Vat. Przy założeniu ze prowadzona jest dzienna ewidencja sprzedaży z wyszczególnionym kazdym wpływem na konto. Data wpływu na konto = data sprzedaży. Zsumowana sprzedaż dzienna przenoszona jest do Dowodu Wewnętrznego Dzienne Zestawienie Sprzedaży, a dalej do Ewidencji przychodów.Tu mam jeszcze problem w jaki sposób tą ewidencje wykorzystać do zrobienia Uproszczonej Ewidencji Vat dla ryczałtowców.
2. W przypadku skorzystania ze zwolnienia dla sprzedaży wysylkowej watpliwości budzi zapis w objasnieniach 4...prowadzą szczegółową ewidencje dowodów zapłaty, na podstawie której można ustalić równiez dane w tym adres osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej lub rolnika ryczałtowego, na rzecz których dokonano wysyłki. Chodzi o to że na wyciagu bankowym mogą zdażyc sie wpisy z których, tych informacji nie uzyskamy np kto inny płaci kto inny jest odbiorcą albo nie jest napisane nawet od kogo i za co jest wpłata. Pytanie czy ta ewidencja ma byc robiona tylko na podstawie przelewu, czy cześcią niej mogą byc wpisy z np. Pocztowej Ksiązki Podawczej w której są wszystkie adresy wysyłkowe, czy również ksero maila z prośbą o wysylkę na inny adres, a w ekstremalnych sytuacjach oświadczenie przedsiebiorcy o prawidłowośći powiązania wpłaty z adresem odbiorcy. Moze sie zdażyć że kupującego trzeba zidentyfikować po wielkosci wpłaty i czasie w ktorym zostala dokonana drogą eliminacji innych transakcji. Zakladam za ta ewidencja moze byc pewną forma Dowodu Wewnętrznego dokumentujacą zdarzenia gospodarcze.
Z góry dziękuję za odpowiedź.